Resepi Fried Cheese Sticks

Assalamualaikum & Hye reader(s)

Hye, kita bertemu kembali dalam rancangaaaannnnnnn Resepi Bersama Hyda!! K tak lawak *krikk krikk* Memandangkan intro kita pada harini tak berapa menarik *memang tak menarik pun* So kita straight to the point jelahh. Entri kalini aku nak share resepi yang masih hangat dalam perut, Fried Cheese Sticks. Cewahh nama nak glamour jaaa omputih kannn. Baiklah murid-murid, lets get started :)

BAHAN-BAHAN :
  • 2/3 cawan tepung gandum + 1/3 cawan tepun jagung ( Gaulkan )
  • 2 biji telur
  • 1 1/2 cawan serbuk roti / breadcrumbs
  • Cheese Sticks


CARA-CARA :
  •  Celupkan cheese dalam telur, kemudian gaulkan dengan tepung
  • Celupkan semula cheese yang telah digaulkan dengan tepung tadi dalam telur, kemudian gaulkan dengan breadcrumbs
  • Goreng dalam minyak yang betul-betul-betul-betul panas sampai warna bertukar keperangan (lebih kurang 30saat jea, xlama)


Cheese yang aku guna tu, rasa macam masin jea. Tapi makan dengan sos thai, perghhhh memang thorbaekk laa. Masin dia pun dah rasa kurang. Kalau nak cheese tu lebih pedas, bolehla gaulkan dengan serbuk lada hitam. Ikut citarasa masing-masing. And cheese sticks tu ada jugak jenis yang lain macam mozarella cheese. So pandai-pandailah cari. Wokayhh? Selamat mencuba :)




No comments: