Blog alyzafisol.com Giveaway

Assalamualaikum & Hye 

lagi giveaway untuk di join . 
tenkiu Jannah sebab tag aku ye .
dahh , malas nak cakap panjang .
nahh usharrrr banner :

KLIK UNTUK USHA SYARAT-2
sekarang , mahu tag tag dan tag : SHIDA | FISYAEZZA

Semakan Kemasukan ke Matrik / Form6

Assalamualaikum & Hye semua :)

mesti dah kecoh kan pasal semakan kemasukan ke matrik / form6 ni . kepada sesiapa yg belum tahu , keputusan dah boleh cek . ni link ye : Matrik | Form6 . untuk makluman , sesiapa yang dah dapat masuk matrik , tak dapat masuk form6 . dan sesiapa tak dapat masuk matrik , akan dapat tawaran ke form6 . haa kalau sesiapa yang tak dapat tawaran tu , boleh laa buat rayuan ye . 

tapi tak tahu nak pergi ke tak -..-

Everything Sara Joe ♥

Assalamualaikum & Hye reader (s)

harini , aku nak update pasal sorang kakak ni . and she is a blogger too . actually kan , aku kenal * okayy , bajet kenal * beliau melalui bestfren akak ni ( ♥IMAsahaja ) kenal takkk ? kalau xkenal , buat-buat lahh kenal . hehe sebenarnya kan , dah lama aku usha akak ni . and aku tak tau lahh kenapa , semua pic beliau mampu buat aku senyum sorang-2 macam budak comel tuu . bhaha perasan . dan sekarang sesi pengakuan . baru tadi aku like page akak ni and start baca blog beliau . sebab aku tak tahu kewujudan blog akak ni . hehe (: tanpa disedari * amboii ayat aku :P * , aku dah baca entry kat blog beliau sampai yang tahun lepas punyaa -..- okayy , mmg aku betul-2 tak sedar . ehh , lupa nak introduce pulak . beliau famous amous dengan nama Sara Joe ♥

ampunnn ye akak . saya curi gambar :P
haaa yang tu cover photo dekat page beliau . ehemm , nak sambung lagii . kepada sesiapa yang tak kenal lagi dengan akak ni . beliau saaaaangaaattt suka ber'fashion' . and aku pun tak faham . akak ni kalau pakai simple macam mana pun , tetap nampak gojess . outfit beliau memang best lahh . tapi kan , aku dapat bayangkan kalau aku yang pakai semua tuu . perghhhh , mesti orang tak sanggup buka mata nak pandang aku kan ? btw , kepada akak Sara Joe * okayy , perasan ada akak famous baca blog aku * . hehe lantak lahh perasan pun . kalau akak baca ni , saya nak bagitau : I LOVE YOUR STYLE !! ♥ hehe buat laa video tutorial banyak-2 lagi tauu . akak comelll sangat :P

FreeShawls GIVEAWAY by missmyd

Assalamualaikum & Hye peeps :)

memandangkan aku dah di tag oleh seorang awek nii , so sekarang aku nak join satu giveaway yang dianjurkan oleh kawan akuuu *err , betul ke penggunaan bahasa tu ?* ada rezeki , boleh laa aku tambah koleksi shawl aku kan. hewhewhew :3 so , jom usharrrrrr banner :) KLIK BANNER UNTUK MAKLUMAT LANJUT

sekarang , aku mau tag :
FOLLOWERS HYDA 

Resepi Pavlova

Assalamualaikum & Hye reader(s)

entri kali ni , aku nak share resipi Pavlova . apa benda pavlova ni ? err , xtau nak cakap -..- haha tapi yang penting , sedap dap dap . kat luar rangup , kat tengah lembut . kalau nak tau lebih mendalam amende Pavlova tuhhh , google lahh sendiri ye . tak larat laa nak hurai panjang-2 :P 

okayy , muqaddimah sikit . aku pun mula-2 xtau Pavlova ni apa benda kan . tapi akak aku laa yg kenalkan . so , memandangkan dia balik cuti , kami pun buat lahhhhh sama-2 . sekarang , mau share recipe . kalau nak try , boleh laa try . kalau xnak pun bolehh :P

BAHAN-BAHAN

MERINGUE
  • 4 biji telur ( putih telur sahaja ) 
  • 1 cawan gula castor [ gula halus ] <-- kurangkan kalau xsuka maniss
  • 1/2 sudu teh esen vanilla [ aku guna 1sudu besar . BHAHA :D ]
  • 1 sudu teh cuka
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
TOPPING ( aku guna whipping cream yang sembur terus tu jea )
  • 1 cawan ( 240 ml ) whipping cream
  • 1 1/2 sudu besar gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • buah ( kalau boleh yang masam )
CARA-CARA
  • Pukul putih telur ( kelajuan perlahan ) sampai jadi soft peak . <-- pastikan bekas yang digunakan betul betul betul kering tauuuuuuuu .
  • masukkan gula sikit-sikit ( kelajuan laju ) sampai jadi putih berkilat .
  • cek gula dalam meringue dah betul-betul larut ke tak guna jari . kalau ada rasa kasar , pukul lagi sampai gula dah larut semua .
  • masukkan esen vanilla , tepung jagung , dan cuka . pukul lagii sampai sebati
  • alas kertas minyak dalam loyang , dan tuang meringue ( nak buat dalam paper cup pun boleh )
BAKAR
  • Panaskan oven ( 150'C , 10 minit )
  • Masukkan meringue selama 10 minit , kemudian turunkan suhu ke 140'C dan sambung bakar selama satu jam .
  • Selepas meringue dah masak , buka pintu oven dan tunggu hingga sejuk baru keluarkan dari oven .
HIAS
  • Pukul whipping cream sampai kental .
  • Masukkan gula dan esen vanilla .
  • Tuangkan ke atas meringue yang dah siap dibakar .
  • Susun buah-buahan .
dahhhh siap . untuk peringatan , pavlova ni maniss sangat tauu . kalau yang tak suka manis tu , silalahh kurangkan gula . dan untuk hiasan , aku guna whipping cream yang dah siap tu jea . tak pukul dengan gula dahh . dan untuk buah , kalau boleh guna buah yang masam tau . sebab nak stabilkan dengan rasa pavlova yang manis . lastt , whipping cream tu letak masa pavlova dah betul-betul sejuk . tak pun , masa nak makan baru letak tauu . okayy , dahhh . sekarang usha gambar pulak tauuuuu :)

soft peak
* dia jadi macam paruh sikit bila angkat pemukul *

nampak tak ? putih berkilat .

acewahhh , nak jugak share kan :)
habisssss . selamat mencuba :)

rabu .

tak sabar nyaa hari rabu ni :3

busy housekeeper :P

Assalamualaikum & Hye peep(s)

fuhh fuhhh *tiup habuk* dah lama tak hapdate blog ni haa . kawan-2 yang update pun  xsempat nak baca semua . err , ekceli kan dah lama xbukak blog ni tauuuuuu T____T rindu tu ada laa . tapi xtau nak update pasal apa . sebab duduk kat rumah hari-2 buat benda sama . tapi semalam ada kelainan sikit . hikhikhik *gelak malu-2 c: * err apa yang lain ? ni haaa , aku skype dengan one of my best-est friend , FISYA ! :D

okayy . aku briefing dulu pasal awek ni . err , aku start rapat dengan awek ni masa form3 . sebab kami dapat satu bilik . mula-2 aku segan laa jugak dengan dia ni kan . dah laa cun , awek hot maktab plak tuu . ada jawatan tinggi plak . aku ni siapa lahh kan kalau nak dibandingkan dengan dia . entah-2 , warga maktab tu pun xsedar kewujudan aku kat situ :3 err dalam masa setahun tu lahh , aku jadi rapat dengan dia . kongsi problem sama-2 . and yang paling penting , dia ada 'gitar' yang aku boleh main selalu . hikhikhik c: tapi bila dah naik form4 , dia kena pindah maktab ( MRSM Taiping ) . ya lahh , budak cemerlang laa katakannn . sejak dari situ , kami just contact menggunakan teknologi yang ada . sebab kalau nak jumpa , payah pulak :') so , semalam kami contact guna skype ! hikhikhik ♥






okayy first ! muka aku xnampak sangat *okayy , hitam . aku faham -..-* sebab webcam ada lighting problem . second ! kami pakai tudung semata-mata nak tangakap gambaq jaa . hikhikhik c: ya lahh , bila laa dapat jumpa kann . kalau dok dekat xpa lahh jugak T___T 

daaannnn sekarang . aku xsabar nak tunggu kakak aku yang angah tu balik rumah !! hikhikhik c: banyak agenda yang kami dah plan . banyak ka ? tak sangat kot . hikhikhik c: nak main masak-2 n keluar jalan-2 jea . kami plan nak buat benda-2 ni :
apam polkadot c:

pavlova c:

oreo cheese cake c:
slrrp slrrrpppp~ HAHA okayy , aku xsabar nak buat semua nii . tapi angah aku xbalik lagi ! semoga semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang , insyaAllah c: nanti KALAU dah berjaya buat , aku kongsi resepi okayy ? hikhikhik c: xnak ?? err , xpelahhh . aku tengok sorang-2 jela resepi tuu . nanti kalau nk buat lagi , senang nak usha-2 C: okayy , boboiboy c:
*banyak pulak aku gelak hikhikhik c: dalam ni . aa xkisah lahh c:*

Friendship is like wetting your pants . Everyone can see it , but only you feel  the true warmth