Resepi Puding Caramel

pinjam gambar incik Google .

Assalamualaikum & Hye readers (:

*slurrrppp* hehe harini aku nak kongsi cara-2 nak buat puding caramel . masih fresh , sebab aku baru buat tadi . sebenarnya niat nak buat semalam . tapi malas pulak nak beli barang =__= so , harini kakak aku balik kerja , dia belikan barang-2 bagi complete semuaa . jomm , kita buat :D

BAHAN-BAHAN
  1. Loyang
  2. Periuk Pengukus


Puding :
  1. Telur - 5biji
  2. Susu Cair - 1 Tin  //  Susu Kotak - 1 1/2 Gelas
  3. Susu Pekat - 5 Sudu Besar ( lebih pun boleh )
  4. Esen Vanilla - 1 Sudu Besar
*untuk sukatan susu , sampai dekat line dalam bulatan hitam tu dikira satu gelas ye (:*

Caramel :
  1. Gula Putih - 5 Sudu Besar ( nak lebih pun boleh )
  2. Air - 4 Sudu besar

CARA-CARA

Puding :
  1. Pukul telur sampai kembang .
  2. Masukkan susu cair . Kacau hingga sebati .
  3. Masukkan susu pekat . Kacau hingga sebati
  4. Masukkan esen vanilla . Kacau hingga sebati


Caramel :
  1. Campurkan gula dengan air . Masak dengan api sederhana . *Jangan stop kacau tau ! takut nanti ada bahagian gula yang hangus *
  2. Kacau hingga warna gula tukar keperangan . Jangan tunggu lama-2 , takut nanti terlebih hangus , jadi pahit pulak (:
  3. Tutup api cepat-2 dan masukkan ke dalam loyang .

Kukus :
  1. Tuang bahan-2 campuran puding tadi ke dalam loyang berisi caramel .
  2. Masukkan loyang ke dalam periuk pengukus yang telah dipanaskan dengan api sederhana .
  3. Kukus selama 45minit .
  4. Cek puding dah masak ke belum . *cucuk dengan garfu , kalau tak ada kesan puding lekat , boleh dikira masak lahh tu *

Langkah akhir :
  1. Terbalikkan loyang tadi ke dalam bekas yang lain .
  2. Sejukkan sebentar pada suhu bilik .
  3. Masukkan dalam peti sejuk .
  4. Tunggu apa lagi ? makaaaannn :D
nyumnyum :D

hehe dahhh siap . boleh laa cuba buat nanti . err , taknak buat pun takpe . tak paksa pun . just nak share . hehe thankyou . boboiboy :D

the better person you become , the better person you will attract

No comments: