SELAMAT BERPUASA :D

okay okayyyyy =.=' aku tau agak lambat entri ni . semua sebab malass nak update . tapi takpe ! ramadhan belum habis , so its not too late kalau nk wish kan ? so ,

SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA KEPADA SEMUA MUSLIMIN MUSLIMAT SEKALIAN

semangat hyda ye . haha tah hape hape =.=' ekceli , pagi tadi tiba tiba ada mood nak update plus jari dah vibrate nk tekan keyboard . so , update lahh benda ni . hm apa nak cakap ehh . haa . memandangkan sekarang bulan ramadhan dan semua umat Islam kat seluruh dunia berpuasa , mari sini usha kelebihan puasa :D dari sudut Islam dan juga sains .


ini dari sudut Islam ;



  • Pintu langit dibuka.
  • Pintu-pintu syurga dibuka.
  • Bulan yang penuh keberkatan.
  • Salah satu malamnya adalah lebih baik dari seribu bulan.
  • Ganjaran amalan sunat sama dengan solat fardhu.
  • Solat fardhu mendapat ganjaran 70 kali ganda.
  • Bulan kesabaran dan pahalanya adalah syurga.
  • Bulan menambah rezeki.
  • Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa ketika sebelum berbuka puasa dan doa pada sepertiga malam.
  • 10 hari pertama adalah mulanya rahmat, 10 hari pertengahan adalah pengampunan dan 10 hari terakhir adalah kemerdekaan dari api neraka.

ini dari sudut sains ;

  •  To feel better physically and mentally (merasa lebih baik secara fizikal dan mental).
  •  To look and feel younger (merasa lebih muda).
  •  To clean out the body (membersihkan badan)
  •  To lower blood pressure and cholesterol levels (menurunkan tekanan darah dan kadar lemak.
  •  To get more out of sex (lebih mampu mengendalikan seks).
  •  To let the body health itself (membuat badan sihat dengan sendirinya).
  •  To relieve tension (mengendurkan ketegangan jiwa).
  •  To sharp the senses (menajamkan fungsi deria).
  •  To gain control of oneself (memperolehi kemampuan mengendalikan diri sendiri).
  •  To slow the aging process (memperlambat proses penuaan). 

 see ? banyak kebaikan kan ? so , jangan laa cakap puasa ni memudaratkan . xpernah lagi sejarah hidup aku dengar orang mati sebab puasa . jadi , kepada sesiapa yang ada plan nak ponteng , abaikan lah niat tu ye ? puasa penuh tau . . btw , nak cakap . ini aku amek kat tenet sajaa . HAHA :D bbye !

No comments: